Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Ψήφισμα του Σ.Ε.Ο. για το Οδοντιατρικό Αμάλγαμα

Ψήφισμα του Σ.Ε.Ο. για το Οδοντιατρικό Αμάλγαμα

fillings_amalgam
Το Συμβούλιο των Ευρωπαίων οδοντιάτρων (ΣΕΟ – CED) είναι ο αντιπροσωπευτικός οργανισμός του οδοντιατρικού επαγγέλματος στην ΕΕ, που εκπροσωπεί πάνω από 320.000 ασκούντες οδοντιάτρους μέσω 33 εθνικών Οδοντιατρικών Ομοσπονδιών. Ιδρύθηκε το 1961 για να γνωμοδοτεί συμβουλευτικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα θέματα που σχετίζονται με το οδοντιατρικό επάγγελμα, το ΣΕΟ προάγει τις υψηλές προδιαγραφές της στοματικής υγειονομικής περίθαλψης και την αποτελεσματική επαγγελματική άσκηση που εστιάζει στην ασφάλεια του ασθενούς, σε όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προβληματισμοί για την Υγεία. 
Η ασφάλεια και η σημασία της amalgam_filling1συνεχιζόμενης χρήσης του αμαλγάματος υποστηρίζεται από τη Διεθνή Οδοντιατρική Ομοσπονδία (FDI) (Δήλωση συναίνεσης, 1997) και από την αναφορά από το 1998 της ad hoc Oμάδας Εργασίας της εντεταλμένης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το οδοντιατρικό αμάλγαμα. Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του οδοντιατρικού αμαλγάματος στην αποκατάσταση των τερηδονισμένων δοντιών έχει καταδειχθεί μέσω μακροχρόνιας χρήσης. Έρευνες πολλών δεκαετιών δεν έχουν επιδείξει οποιονδήποτε αξιοσημείωτο κίνδυνο για την υγεία -για τον οποίο να ενοχοποιείται το οδοντιατρικό αμάλγαμα- ούτε των ασθενών, ούτε του οδοντιατρικού προσωπικού, ούτε του κοινού. Το ΣΕΟ καλωσόρισε την υιοθέτηση, το Μάιο του 2008 μετά από δημόσια διαβούλευση της αναφοράς της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΕ για «την ασφάλεια του αμαλγάματος και των εναλλακτικών οδοντιατρικών εμφρακτικών υλικών». Οι αναφορές επιβεβαίωσαν τη θέση του ΣΕΟ, σε ό,τι αφορά το οδοντιατρικό αμάλγαμα και τα εναλλακτικά του υλικά και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η οδοντιατρική υγεία μπορεί να είναι επαρκώς διασφαλισμένη και από τους δύο τύπους υλικών. Όλα τα υλικά θεωρούνται ασφαλή στη χρήση και όλα συνδέονται με πολύ μικρή συχνότητα με τοπικές ανεπιθύμητες παρενέργειες χωρίς ενδείξεις συστεμικών νόσων».

Προβληματισμοί για το Περιβάλλον
Το ΣΕΟ καλωσόρισε επίσης την υιοθέτηση, amalgam_fillingτο Νοέμβριο του 2007, της αναφοράς της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΕ για «τους Περιβαλλοντικούς κινδύνους και τις έμμεσες επιπτώσεις του υδραργύρου του οδοντιατρικού αμαλγάματος», όμως επισήμανε επίσης, ότι η αναφορά δήλωνε ότι « οι πληροφορίες που έχουμε επί του παρόντος στη διάθεσή μας, δεν επιτρέπουν να εκτιμήσουμε συνολικά, τους περιβαλλοντικούς κινδύνους και τις έμμεσες επιπτώσεις στην υγεία, από τη χρήση του οδοντιατρικού αμαλγάματος στα κράτη μέλη της ΕΕ 25/27». Το οδοντιατρικό επάγγελμα λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψη του τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων των μελών του και τονίζει με έμφαση ότι το οδοντιατρικό επάγγελμα έχει υποχρέωση να εργάζεται εντός του νομικού πλαισίου που διέπει τα προϊόντα που περιέχουν υδράργυρο. Το ΣΕΟ καλεί τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή και την επιβολή της Κοινοτικής νομοθεσίας για τα απόβλητα και υποστηρίζει πλήρως τη διεξαγωγή ελέγχου για το αν αυτό πράγματι συμβαίνει. Στα περισσότερα κράτη μέλη χρησιμοποιούνται διαχωριστές αμαλγάματος και σε πολλά η χρήση τους είναι υποχρεωτική. Οι διαχωριστές αμαλγάματος είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να μειώνονται τα επιβλαβή απόβλητα και να απομακρύνεται ένα επιπλέον 95% από τα υπάρχοντα συστήματα φιλτραρίσματος των οδοντιατρικών μονάδων που καταλήγει σε μια συνολική κατακράτηση σε ποσοστό 99% , εμποδίζοντας έτσι το οδοντιατρικό αμάλγαμα να καταλήγει σωληνώσεις των αποχετεύσεων. Το ΣΕΟ, επίσης, παροτρύνει τις εθνικές οδοντιατρικές ομοσπονδίες να μοιραστούν τις βέλτιστες πρακτικές για τη διαχείριση των αποβλήτων και να υποστηρίζουν τα μέλη τους σε ό,τι αφορά τη συμμόρφωση τους στις υποχρεώσεις τους για τη διαχείριση των αποβλήτων.

Χρήση αμαλγάματος
Το οδοντιατρικό επάγγελμα έχει συναινέσει διεθνώς ότι το αμάλγαμα θα πρέπει να παραμείνει μέρος του οπλοστασίου του οδοντιάτρου, προκειμένου να αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο τρόπο οι ανάγκες των ασθενών. Είναι σημαντικό ότι δεν πρέπει να αρνούμαστε στους ασθενείς την ελευθερία της επιλογής σε σχέση με τον τρόπο θεραπείας τους. Το οδοντιατρικό αμάλγαμα εξακολουθεί να είναι το καταλληλότερο εμφρακτικό υλικό για πολλές αποκαταστάσεις, λόγω: της ευκολίας που παρουσιάζει στη χρήση, της αντοχής του και του συνδυασμού αποτελεσματικότητας/χαμηλού κόστους. Οι οδοντίατροι είναι οι πλέον αρμόδιοι να αναγνωρίζουν τις ανάγκες της στοματικής υγείας των ασθενών. Οι περιορισμοί στη χρήση του αμαλγάματος θα ζημίωναν την οικονομική σταθερότητα των συστημάτων υγείας και επιπλέον θα είχαν επιπτώσεις στη δυνατότητα του κάθε ασθενούς να διαθέτει τα μέσα για την οδοντιατρική του περίθαλψη. 

Η σημασία της πρόληψης
Όλες οι υγειονομικές παρεμβάσεις ενέχουν κάποιο κίνδυνο. Το ΣΕΟ τονίζει τη σημασία της προώθησης των εθνικών προγραμμάτων που στοχεύουν στην πρόληψη για τη στοματική υγεία, προκειμένου να περιορισθεί η αναγκαιότητα τέτοιων παρεμβάσεων.
 
Εγκρίθηκε ομόφωνα στην Ολομέλεια του ΣΕΟ στις Βρυξέλλες στις 19 Νοεμβρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου