Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

http://odontiatroi.dentnews.net/index.php?option=com_sobi2&sobi2Task=sobi2Details&catid=22&sobi2Id=6&Itemid=33

Αισθητική Οδοντιατρική

Εκτύπωση E-mail
  
Στο παρελθόν η μόνη θεραπεία κατά του πονόδοντου ήταν η εξαγωγή. Κάθε χαλασμένο δόντι ήταν καταδικασμένο να αφαιρείται (την εξαγωγή αναλάμβαναν κουρείς) και το πλύσιμο του στόματος αποτελούσε κάποτε ένδειξη ηθικής παρακμής! Από τότε έως σήμερα έχουν αλλάξει πάρα πολλά και η Οδοντιατρική έχει εξελιχθεί σημαντικά. Ο εξοπλισμός του ιατρείου έχει εμπλουτιστεί με λέιζερ, κάμερες και ψηφιακές ακτινογραφίες και τα εμφυτεύματα αποτελούν ένα επιπλέον όπλο στα χέρια του Οδοντιάτρου. Έχουμε λοιπόν περάσει από το στάδιο της λειτουργικής παρέμβασης, όπου το μόνο που ενδιέφερε ήταν η απαλλαγή από τον πόνο και η ικανοποιητική μάσηση στο στάδιο της αισθητικής παρέμβασης.
Ο στόχος όλων όσων ασχολούνται με την αισθητική Οδοντιατρική είναι να μετατρέψουν ένα μέτριο χαμόγελο σε ένα αληθινά ελκυστικό και αισθητικά άρτιο.
Για να το πετύχουμε αυτό αναλύουμε το χαμόγελό σας από κάθε πλευρά και συζητούμε μαζί σας όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και τις εναλλακτικές μεθόδους παρέμβασης. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να διορθώσουμε κάθε χρωματική ή μορφολογική ατέλεια και να επαναφέρουμε τη χαμένη σας αυτοπεποίθηση. Μην ξεχνάτε ότι η αισθητική οδοντιατρική έχει προχωρήσει τόσο πολύ ώστε μπορούμε κυριολεκτικά να μεταμορφώσουμε την εικόνα του στόματος και έμμεσα του προσώπου.Η αισθητική Οδοντιατρική ασχολείται με κάθε είδους «παρέμβαση» που στόχο έχει τη βελτίωση της εμφάνισης των δοντιών και γενικότερα του στόματος. Πρόκειται για άστοχο όρο δεδομένου ότι η Οδοντιατρική επιστήμη δε μπορεί να διαχωριστεί σε αισθητική και αντιαισθητική, ωστόσο έχει επικρατήσει για λόγους έμφασης και απλούστευσης.Σήμερα μπορούμε να διορθώσουμε πολλές αισθητικές ατέλειες των δοντιών. Ειδικότερα:
1. Όψεις πορσελάνης: αποτελούν μία σχετικά γρήγορη και ανώδυνη λύση για περιπτώσεις δοντιών με κακό σχήμα και σκούρο χρώμα. Τα δόντια αποκτούν λευκό χρώμα και σωστό σχήμα χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Η λύση αυτή πλεονεκτεί έναντι της κλασσικής λύσης τοποθέτησης στεφανών διότι είναι σαφώς πιο συντηρητική, που σημαίνει ότι το δόντι τροχίζεται λιγότερο. Σε πολλές περιπτώσεις η όλη διαδικασία δεν απαιτεί καν τοπική αναισθησία. Πρακτικά, αυτό που κάνουμε είναι να αφαιρούμε ένα λεπτό στρώμα από την αδαμαντίνη (σμάλτο) και να παίρνουμε αποτυπώματα τα οποία στέλνουμε στο Οδοντοτεχνικό εργαστήριο. Εάν το επιθυμεί ο ασθενής μπορούμε να καλύψουμε τα φυσικά δόντια με προσωρινές αποκαταστάσεις μέχρι την κατασκευή των μονίμων (συνήθως 7-10 μέρες). Στο επόμενο ραντεβού τοποθετούμε τις όψεις με τη βοήθεια ειδικής συγκολλητικής κονίας και ο ασθενής αποχωρεί από το Ιατρείο με ένα ξεχωριστό, αστραφτερό χαμόγελο. Πρόκειται για μία μέθοδο που είναι της μόδας και εφαρμόζεται κατά κόρον από τους οδοντιάτρους στην Αμερική. Οι περισσότεροι αστέρες του χόλυγουντ, με τα «κατάλευκα» δόντια, έχουν απλώς διαβεί το κατώφλι κάποιου Οδοντιάτρου όπου τους τοποθετήθηκαν όψεις.

2. Εμφράξεις σύνθετης ρητίνης: άλλη μία δημοφιλής μέθοδος αισθητικής παρέμβασης με την οποία μπορούμε να αλλάξουμε το σχήμα, χρώμα μέγεθος και θέση ενός δοντιού. Δόντια στραβά ή σκούρα, με χρωστικές ή άλλες ατέλειες μπορούν πολύ εύκολα και γρήγορα να αποκατασταθούν πλήρως ώστε το χαμόγελο σας να είναι άρτιο. Επίσης μπορούμε να διορθώσουμε περιπτώσεις αραιοδοντίας και να αποκαταστήσουμε σπασμένα δόντια. Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι δεν απαιτείται καθόλου ή ελάχιστο τρόχισμα του φυσικού δοντιού (οπότε δεν είναι απαραίτητη η αναισθησία). Έτσι λοιπόν μπορεί ο ασθενής να αποκτήσει το νέο του χαμόγελο σε λιγότερο από μία ώρα! Μάλιστα πρόκειται για σχετικά φθηνή μέθοδο. Αυτό που κάνουμε είναι να τοποθετούμε μία λευκή πάστα στις επιφάνειες του δοντιού που μας ενδιαφέρουν και κατά κάποιο τρόπο να διαμορφώνουμε το δόντι στο επιθυμητό σχήμα και μέγεθος. Υπάρχει χρωματολόγιο ώστε να επιλέξουμε την κατάλληλη απόχρωση που θα ταιριάζει με τα διπλανά φυσικά δόντια. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να αποφύγετε σε ορισμένες περιπτώσεις την επίπονη, χρονοβόρα και πολυέξοδη Ορθοδοντική θεραπεία.Με τις λευκές εμφράξεις μπορούμε να αντικαταστήσουμε και τις αντιαισθητικές μεταλλικές εμφράξεις από αμάλγαμα με αποτέλεσμα το δόντι να αποκτά μία φυσική εμφάνιση.

BONDING
Το BONDING είναι μία σύγχρονη μέθοδος αισθητικής παρέμβασης με την οποία μπορούμε να βελτιώσουμε σε μεγάλο βαθμό το χαμόγελό σας. Χρησιμοποιώντας ειδικές λευκές ουσίες που ονομάζονται σύνθετες ρητίνες και εφαρμόζοντας μία συγκεκριμένη τεχνική μπορούμε να κλείσουμε κενά διαστήματα ανάμεσα στα δόντια, να ασπρίσουμε σκουρόχρωμα δόντια και να μεταβάλλουμε σχήμα και μορφή ενός δοντιού. Δόντια που έχουν τριφτεί λόγω ηλικίας ή από άλλη αιτία μπορούμε να τα αποκαταστήσουμε πλήρως στο επιθυμητό σχήμα και μέγεθος, μεταμορφώνοντας προς το καλύτερο το χαμόγελό σας. Μάλιστα η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται σε ένα ραντεβού, με καθόλου ή ελάχιστο τρόχισμα και συνήθως χωρίς αναισθησία.

3. Λεύκανση των οδόντων: η τρίτη μέθοδος αισθητικής παρέμβασης η οποία στοχεύει όχι στην αλλαγή της μορφής ή θέσης του δοντιού αλλά στην αλλαγή του χρώματος. Είναι αναπόφευκτο ότι με την πάροδο της ηλικίας και με τη χρήση ή κατάχρηση ουσιών όπως ο καφές, το τσιγάρο, το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου κόλα κλπ, τα δόντια θα αποκτήσουν πιο κιτρινωπή απόχρωση και θα επικαθίσουν σε αυτά χρωστικές. Με τη λεύκανση μπορούμε να επαναφέρουμε τα δόντια σε μία πιο λευκή απόχρωση. Μπορούμε να κάνουμε τα δόντια δύο με τρις τόνους λευκότερα ή και περισσότερο αλλά από το σημείο αυτό και έπειτα το χρώμα μπορεί να φαίνεται τεχνητό. Η μέθοδος αναλύεται σε άλλο σημείο της ιστοσελίδας.

4. Κλασικές στεφάνες και γέφυρες: πρόκειται για την κλασσική μέθοδο με την οποία μπορούμε να αλλάξουμε το σχήμα, τη μορφή το μέγεθος και το χρώμα ενός δοντιού. Η μέθοδος αναλύεται επαρκώς στις αντίστοιχα άρθρα.

5. Ολοκεραμικά συστήματα: Οι ολοκεραμικές στεφάνες και γέφυρες αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες εξελίξεις των τελευταίων ετών στην Οδοντιατρική . Το μεγάλο πλεονέκτημα τους είναι η αισθητική τους υπεροχή συγκριτικά με τις κλασικές μεταλλοκεραμικές προσθετικές εργασίες. Ο βασικός λόγος που για την κατασκευή των εργασιών αυτών χρησιμοποιούσαμε μέταλλο στο εσωτερικό ήταν η αυξημένη αντοχή που προσέδιδε, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό στην οπίσθια περιοχή όπου οι μασητικές δυνάμεις είναι έντονες. Στον αντίποδα αυτού του πλεονεκτήματος υπήρχε το μεγάλο μειονέκτημα να είναι ορατή μία σκούρη και αντιαισθητική γραμμή στο τελείωμα της εργασίας, στο σημείο ένωσης με τα ούλα. Το φαινόμενο αυτό έχει εξαλειφτεί με την έλευση των ολοκεραμικών συστημάτων τα οποία μάλιστα στην τελευταία τους γενιά έχουν και αυξημένη αντοχή. Εάν λοιπόν επιθυμείτε αστραφτερό και κυρίως απόλυτα φυσικό χαμόγελο, η πιο αξιόπιστη επιλογή είναι τα ολοκεραμικά.
6. Στεφάνες και γέφυρες από ζιρκόνιο: πρόκειται για μία νέα μέθοδο αισθητικής αποκατάστασης  που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, ενώ στο εξωτερικό έχει ιστορία 15 και πλέον ετών.
Το ζιρκόνιο είναι ειδική ορυκτή πορσελάνη που διαθέτει πολύ μεγάλη αντοχή, είναι εξαιρετικά φιλική προς τους ιστούς και επίσης χαρακτηρίζεται από υψηλή διαπερατότητα του φωτός. Έχει λευκό χρώμα, παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο και καλύπτεται από ειδική πορσελάνη. Η διαμόρφωση του γίνεται με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή κατόπιν ειδικών εντολών που δίνει ο κεραμίστας Οδοντοτεχνίτης και σύμφωνα με τις υποδείξεις μας. Με αυτά τα χαρακτηριστικά και όπου ενδείκνυται η εφαρμογή του μπορεί να δώσει θεαματικά αισθητικά αποτελέσματα και το κυριότερο, εξασφαλίζοντας μέγιστη αντοχή και διάρκεια ζωής της αποκατάστασης.

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Δόντια


Νεογιλά δόντια - Νεογιλή Οδοντοφυία

δόντια νεογιλά
Τα νεογιλά δόντια είναι η πρώτη γενιά δοντιών που εμφανίζονται στο στόμα. Η νεογιλή (παιδική) οδοντοφυία ξεκινά την εμφάνιση της γύρω στον 6ο μήνα από τη γέννηση και ολοκληρώνεται στην ηλικία των 2 1/2 χρόνων περίπου. Τα νεογιλά δόντια είναι συνολικά είκοσι. Δέκα στην άνω και δέκα στην κάτω γνάθο.
Χρησιμεύουν τα παιδικά (νεογιλά) δόντια;
Η σημασία των νεογιλών δοντιών είναι μεγάλη τόσο για τη σωστή ανάπτυξη του στοματογναθικού συστήματος του παιδιού, όσο και για την μάσηση της τροφής , την επικοινωνία, αλλά και την εμφάνιση. Επίσης - κι αυτό είναι κάτι που πολύς κόσμος αγνοεί - είναι απολύτως απαραίτητα για τη διατήρηση του χώρου για την ομαλή ανατολή των μονίμων δοντιών.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η αντίληψη ότι τα νεογιλά δόντια δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, επειδή αντικαθίστανται με καινούργια, είναι πέρα για πέρα λανθασμένη.

Μόνιμα δόντια - Μόνιμη Οδοντοφυία

- μόνιμα δόντια άνω γνάθου -


δοντια ανω γναθουΑπό τον 6ο χρόνο της ζωής τα νεογιλά δόντια αντικαθίστανται σταδιακά από τα μόνιμα δόντια, τα οποία αποτελούν τη δεύτερη και τελευταία γενιά δοντιών.
Η ολοκλήρωση της μόνιμης οδοντοφυίας γίνεται με την εμφάνιση των δευτέρων γομφίων περίπου στο 12ο με 13ο έτος της ηλικίας. Στη φάση αυτή τα μόνιμα δόντια είναι 28.
Να μην ξεχνάμε όμως ότι ακολουθεί και η εμφάνιση των τρίτων γομφίων (που ονομάζονται φρονιμίτες) περίπου σε ηλικία 17 ως 20 ετών. Τότε ο συνολικός τους αριθμός είναι 32, δεκαέξι στην άνω και άλλα τόσα στην κάτω γνάθο.
Ανάλογα με το σχήμα και τη χρησιμότητά τους τα δόντια χωρίζονται σε τομείς (κοπτήρες), κυνόδοντες, προγομφίους και γομφίους.